Aktualizacja programu

Po zainstalowaniu i uruchomieniu programu ArCADia, ArCADia PLUS lub ArCADia LT pojawia się pytanie, czy sprawdzać dostępność aktualizacji. Po zamknięciu okna ładowane są moduły systemu i po zamknięciu okna z dostępnymi licencjami znów pokazuje się okno z pytaniem o aktualizacji.

Pierwsze okno pytało o aktualizacje modułu graficznego, czyli ArCADia, ArCADia PLUS lub ArCADia LT, drugie pyta o aktualizacje systemu ArCADia BIM, czyli modułów: ArCADia-ARCHITEKTURA, ArCADia-DROGI EWAKUACYJNE, ArCADia-PŁYTA ŻELBETOWA itd.

Nie zawsze aktualizacja modułu graficznego ciągnie za sobą aktualizację systemu i na odwrót, ale zawsze jest to przeinstalowanie całości. Jednakże jeśli ktoś nie używa opcji systemu ArCADia to nie musi reagować na aktualizacje jego modułów, natomiast powinien zawsze ściągać aktualizacje programu graficznego.

Numer wersji, którą używamy możemy sprawdzić na wstążce Pomoc w programie ArCADia i ArCADia PLUS po kliknięciu ikony O programie ArCADia.

W programie ArCADia LT opcja dostępna jest na wstążce Start.

Aktualizacje, o których program najczęściej komunikuje zmieniają trzeciej części numeru:

10.3.2136. Są to poprawki do programu, które po ściągnięciu odinstalują program automatycznie i zainstalują nowa wersje. Przy tej aktualizacji np. dokumenty przykładowe nadal będą znajdowały się wy tym samym katalogu w Dokumentach.

Aktualizacja, która zmienia drugą i trzecia część numeru prócz poprawek ma niewielkie zmiany w funkcjonowaniu programu. Nie się to nowe opcje, ale modyfikacja istniejących funkcji np. zmiana okna dialogowego. To także nie jest płatna poprawka, ale przy odinstalowaniu i zainstalowaniu nowej wersji zmieni katalogu z przykładowymi projektami na kolejny nr np. z 10.2 na 10.3.

Jeśli nowa wersja zmieni pierwszą liczbę będzie to oznaczało płatną aktualizację, która nie odinstaluje poprzedniej wersji programu, a zainstaluje się obok. Dlatego poprzednią wersję można odinstalować wcześniej.

 

Niezależnie od rodzaju aktualizacji, którą instalujemy zmienia się tylko zainstalowany program. Nie są restartowanie ustawienia, skróty klawiszowe itp. dane. Te parametry można zrestartować wyłącznie poprzez opcje Przywróć ustawienie domyślne.

 

Views All Time
Views All Time
684
Views Today
Views Today
2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *